Terveys ja hyvinvointi
Lisätietoa terveydestä ja hyvinvoinnista.
Antibioottiresistenssi Mikä on antibioottiresistenssi? Antibioottiresistenssin syyt Antibioottiresistenssin seuraukset Antibioottiresistenssin ehkäiseminen AMR ja matkailu Kyselytutkimus antibioottiresistenssistä Lue lisää antibioottiresistenssistä AMR-verkkokurssi hoitajille
Rokottautuminen Rokotukset Rokotukset aikuisiällä
Sairaudet ja hoito
Lisätietoa sairauksista ja hoidoista.
IBD-sairaudet Tulehdukselliset suolistosairaudet Crohnin tauti Haavainen paksusuolitulehdus Vinkkejä sairaudesta puhumiseen
Syöpä Tietoa syövästä ja eri syöpätautien hoidosta Elämää levinneen rintasyövän kanssa Living With – elämää syövän kanssa potilastukiohjelma Puhutaan syövästä -podcast
Reuma Yleistä reumasta Reuman oireet Reumadiagnoosi Reuman hoito
Harvinaissairaudet Yleistä harvinaissairauksista Akromegalia Amyloidoosi Hemofilia Lapsen kasvuhäiriöt
Ihosairaudet Atooppinen ihottuma Atooppisen ihottuman hoito Atopian diagnoosi Atooppisen ihon vaikutus elämään Atooppista ihottumaa sairastavaa kuormittavat kutina ja unettomuus Atooppista ihottumaa sairastavilla epätietoisuutta hoidon tavoitteista Vaikea atooppinen ihottuma on mahdollista saada hyvään hallintaan Varaa aika ihotautilääkärille
Neurologiset sairaudet Migreeni Migreenin tunnistaminen Migreenin hoito Elämä migreenin kanssa Valmistaudu neurologin vastaanotolle Kun migreeni ei helpota Migreenipodi Varaa lääkäriaika
Potilastukipalvelumme Sidekick Health
Atooppista ihottumaa sairastavien kokemuksia kartoittavassa kyselyssä yli puolet vastaajista oli huolissaan, ettei atooppisen ihottuman oireita saada koskaan hallintaan. Hoidosta huolimatta yli puolella vastaajista oli oireita viikoittain ja lähes joka kolmannella päivittäin. Yleisimmin raportoituja oireita hoidosta huolimatta olivat kutina, kuiva iho ja ihottuma. Lisäksi yli 40 prosentilla vastaajista oli esiintynyt ihon verenvuotoa, vetistystä ja paksuuntumista.
Allergia-, iho- ja astmaliitto sekä lääkeyritys Pfizer toteuttivat yhteistyössä valtakunnallisen kyselytutkimuksen vuonna 2021. Verkkokyselyyn osallistui 251 henkilöä, joista noin 80 prosenttia koki atooppisen ihottumansa vaikeusasteen keskivaikeaksi tai vaikeaksi.
Atooppinen ihottuma on pitkäaikainen tulehduksellinen ja kutiseva ihosairaus. Se alkaa tyypillisesti lapsuudessa ja voi jatkua läpi koko elämän. Atooppisen ihottuman oireisiin liittyy vaikeasti ennustettavaa aaltoilua eli pahenemisvaiheita: välillä kutina ja ihottuma vaivaavat, toisinaan on rauhallisia vaiheita. Arvaamaton ja pitkäaikainen sairaus voi hankaloittaa päivittäistä elämää monin tavoin.
Erityisesti kutina voi olla suorastaan sietämätöntä ja johtaa pitkäaikaisena esimerkiksi unihäiriöihin. Lähes 80 prosenttia kyselyyn vastaajista oli kokenut kutinaoireita hoidosta huolimatta joko usein tai jatkuvasti viimeisen vuoden aikana. Vastaajat arvioivat kutinan voimakkuuden olevan keskimäärin 6,7 asteikolla yhdestä kymmeneen (1 = ei lainkaan kutinaa, 10 = pahin mahdollinen kutina). Lähes viisi prosenttia raportoi voimakkuuden olevan pahin mahdollinen.
Yli puolet vastaajista oli kokenut sairauden vuoksi unettomuutta, kipua, uupumusta tai väsymystä viimeisen vuoden aikana. Yli neljännes koki atooppisen ihottuman vaikuttaneen haitallisesti mielialaan tai itsetuntoon. Lisäksi yli viidennes arvioi, että sairaus oli vaikuttanut vähintään kohtalaisesti työelämään, harrastuksiin, kykyyn suoriutua kotitöistä tai liikkumisen määrään ja laatuun.
Ymmärrys atooppisesta ihottumasta on lisääntynyt ja hoitovaihtoehtojen määrä on kasvanut viime vuosina. Nykyään atooppisen ihottuman hoidon ei tulisi olla tempoilevaa pahenemisvaiheiden hoitoa, vaan hoidon tavoitteena on oireiden pitkäjänteinen hallinta. Oikeanlaisella hoidolla pahenemisvaiheiden määrä ja vaikeus vähenevät ja sairaus häiritsee mahdollisimman vähän elämää, opiskelua tai työntekoa.
Jos atooppisen ihottuman oireet haittaavat päivittäistä elämää, hakeudu lääkärin vastaanotolle. Erikoislääkärin arviota tarvitaan esimerkiksi silloin, kun ihottuma on vaikea tai oireita ei saada hallintaan.
Lue lisää atooppisesta ihottumasta ja sen hoitomuodoista
Teksti perustuu seuraaviin lähteisiin: Atooppinen ihottuma -kyselyn tulokset, marraskuu 2021. Saatavilla: https://www.pfizer.fi/ajankohtaista/uutiset/atooppinen-ihottuma-kyselyn-tulokset-marraskuu-2021, Tarnanen K, ym. Atooppinen ihottuma (atooppinen ekseema). Käyvän hoidon potilasversiot. Viitattu 21.11.2023. Saatavilla: https://www.terveyskirjasto.fi/khp00081; Koulu L. Atooppinen ihottuma vaikuttaa elämänlaatuun ja elämänhaluun. Duodecim 2020;136:2479–83. Saatavilla: https://www.duodecimlehti.fi/duo15895.