Tukihoito

Syövän tukihoidolla tarkoitetaan hoitoja, jotka tähtäävät itse sairauden tai syöpähoitojen aiheuttamien oireiden ja haittojen lievittämiseen. Tukihoidoilla pyritään varmistamaan potilaan hyvinvointi niin syöpähoidon aikana kuin hoitojen jälkeenkin.

Syövän tukihoito lääkkeillä

Sytostaattihoidon aikana esiintyy usein pahoinvointia ja ruokahalun heikkenemistä. Pahoinvointia pyritään ehkäisemään antamalla pahoinvointilääkettä juuri ennen sytostaattihoitoa ja pahoinvointilääkitystä voidaan jatkaa kotona hoidon jälkeen Ruokahalun palauttamiseksi kannattaa kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen. Ravitsemusterapeutilta saa ohjeita hyvän, energiapitoisen ruokavalion laatimiseksi.

Syöpäkipuun on saatavilla useita lääkevaihtoehtoja. Kivut saadaan lähes poikkeuksetta hallintaan, vaikka joskus oikean lääkityksen löytäminen vaatiikin useampaa lääkekokeilua. Myös sädehoito voi lievittää kipua tehokkaasti, etenkin jos kyseessä on luuston etäpesäkkeiden aiheuttama kipu.

Sytostaattihoito voi aiheuttaa myös veren valkosolujen liiallista vähenemistä, mikä voi johtaa vastustuskyvyn heikentymisen vuoksi erilaisiin tulehduksiin. Luuytimen valkosolutuotantoa voidaan tarvittaessa kiihdyttää ihon alle pistettävällä valkosolukasvutekijällä.

Sytostaattihoito voi johtaa myös verihiutaleiden määrän vähenemiseen ja vuototaipumukseen, joka voi ilmetä muun muassa mustelmina ja limakalvojen verenvuotona. Tämä voi vaatia verihiutaleiden siirtoa (trombosyyttisiirrot).

Mikäli sytostaattihoito jatkuu pitkään, voi veren hemoglobiinipitoisuus pienentyä huomattavasti, mikä voi ilmentyä poikkeavana väsymyksenä ja suorituskyvyn heikentymisenä. Tällöin voidaan tarvita punasolusiirtoja tai veren punasolujen tuotantoa lisäävää erytropoietiinia.

Psyykkinen tuki on tärkeää

Syöpään sairastuneelle on tärkeää tarjota psyykkistä tukea uudessa, vaikeassa elämäntilanteessa. Tukea tarjoavat toki lähiomaiset ja ystävät, mutta usein myös keskustelu asiaan perehtyneen terapeutin kanssa voi keventää henkistä taakkaa ja auttaa suuntautumaan eteenpäin. Tietoa psyykkisistä tukimuodoista ja vertaistukiryhmistä voi saada esimerkiksi syöpäjärjestöjen kautta. Tietoa tukimuodoista pyritään tarjoamaan syöpäpotilaille jo varhain taudin toteamisen yhteydessä.