Migreenin hoito1

Migreenikohtauksen hoito

Lievä migreenikohtaus voi mennä ohi levolla, mieluiten pimeässä ja viileässä huoneessa. Kohtaus voi helpottua myös lämpimässä suihkussa, kylmän kääreen avulla tai muilla ei-lääkkeellisillä keinoilla.

Migreenikohtauksen lääkehoito

Migreenikohtauksen lääkehoitoa suositellaan, jos kohtaukset heikentävät toimintakykyä. Migreenin hoito on kehittynyt paljon viime vuosina. Migreeniä voidaan lääkitä esimerkiksi tulehduskipulääkkeillä, triptaaneilla tai CGRP-estäjillä. Osalla migreeni on jopa niin hankala, että joudutaan miettimään estolääkitystä.

Kohtauksen lääkehoidon tavoitteena on kivun helpottuminen tai loppuminen 2 tunnin kuluessa lääkkeen otosta ja 24 tunnin hoitovaste. Muita tavoitteita ovat migreeniin liittyvien liitännäisoireiden helpottuminen ja vähäiset lääkehaittavaikutukset.

Lääke suositellaan otettavaksi jo lievässä kipuvaiheessa. Jos kipu etenee alkuvaihetta pidemmälle, lääkkeiden teho heikkenee, koska kivun hermostolliset mekanismit ovat migreenikohtauksen alussa ja etenemisvaiheessa erilaiset.

Lääkkeiden toimivuus on hyvin yksilöllistä ja lääkäri voi auttaa sopivan kohtauslääkityksen suunnittelussa.

Lue lisää kohtauslääkityksestä Käypä hoito -sivulta »

Lääkepäänsärky

Usein toistuvien migreenikohtausten lääkitseminen kohtauslääkkeillä pitää sisällään riskin lääkepäänsärystä. Riskirajana pidetään lääkkeestä riippuen joko kymmentä käyttöpäivää kuukaudessa (triptaanit ja yhdistelmävalmisteet) tai 15 käyttöpäivää kuukaudessa (särkylääkkeet), kun käyttö jatkuu yli kolmen kuukauden ajan. 

Harvakseltaan käytettynä suuretkaan annokset eivät aiheuta lääkepäänsärkyä. 

Lue lisää lääkepäänsärystä »

Viitteet:

1. Käypä hoito: Migreeni https://www.kaypahoito.fi/hoi36050 viitattu 26.3.2024