Terveys ja hyvinvointi
Lisätietoa terveydestä ja hyvinvoinnista.
Antibioottiresistenssi Mikä on antibioottiresistenssi? Antibioottiresistenssin syyt Antibioottiresistenssin seuraukset Antibioottiresistenssin ehkäiseminen AMR ja matkailu Kyselytutkimus antibioottiresistenssistä Lue lisää antibioottiresistenssistä AMR-verkkokurssi hoitajille
Rokottautuminen Rokotukset Rokotukset aikuisiällä
Sairaudet ja hoito
Lisätietoa sairauksista ja hoidoista.
IBD-sairaudet Tulehdukselliset suolistosairaudet Crohnin tauti Haavainen paksusuolitulehdus Vinkkejä sairaudesta puhumiseen
Syöpä Tietoa syövästä ja eri syöpätautien hoidosta Elämää levinneen rintasyövän kanssa Living With – elämää syövän kanssa potilastukiohjelma Puhutaan syövästä -podcast
Reuma Yleistä reumasta Reuman oireet Reumadiagnoosi Reuman hoito
Harvinaissairaudet Yleistä harvinaissairauksista Akromegalia Amyloidoosi Hemofilia Lapsen kasvuhäiriöt
Ihosairaudet Atooppinen ihottuma Atooppisen ihottuman hoito Atopian diagnoosi Atooppisen ihon vaikutus elämään Atooppista ihottumaa sairastavaa kuormittavat kutina ja unettomuus Atooppista ihottumaa sairastavilla epätietoisuutta hoidon tavoitteista Vaikea atooppinen ihottuma on mahdollista saada hyvään hallintaan Varaa aika ihotautilääkärille
Neurologiset sairaudet Migreeni Migreenin tunnistaminen Migreenin hoito Elämä migreenin kanssa Valmistaudu neurologin vastaanotolle Kun migreeni ei helpota Migreenipodi Varaa lääkäriaika
Potilastukipalvelumme Sidekick Health
Rintasyöpä tarkoittaa rinnan pahanlaatuista kasvainta. Se syntyy, kun rintarauhasen terveet solut syystä tai toisesta muuttuvat pahanlaatuisiksi ja alkavat jakautua hallitsemattomasti. Pahanlaatuinen kasvain voi lähettää etäpesäkkeitä muualle elimistöön.
Rintasyöpä on jo pitkään ollut suomalaisten naisten yleisin syöpäsairaus. Joka kahdeksas suomalainen nainen sairastuu rintasyöpään jossain vaiheessa elämäänsä, ja vuosittain siihen sairastuu 5 000 naista.
Kaikkia rintasyövän riskitekijöitä ei tunneta, mutta muun muassa hormonaaliset tekijät, ylipaino ja alkoholinkäyttö lisäävät sairastumisen riskiä.
Rintasyöpään sairastumisen riski suurenee iän myötä. Kun väestö ikääntyy, myös rintasyöpään sairastuneiden määrä kasvaa. Tälläkin hetkellä Suomessa elää 76 000 rintasyövän sairastanutta tai sitä sairastavaa naista. Alle 30-vuotiailla naisilla, samoin kuin miehillä, rintasyöpä on harvinainen.
Noin puolet rintasyövistä todetaan työikäisillä. Rintasyöpään sairastuminen ei välttämättä johda työkyvyttömyyteen ja pitkiin työstä poissaoloihin. Syövänhoito on kehittynyt, ja yhä useampi voi elää hyvää arkea syövästä huolimatta. Työterveyshuolto ja työnantaja voivat tukea työn uudelleenjärjestelyssä, jolloin työtä voidaan sovittaa muuttunut elämäntilanne huomioiden. Työnteko tuo lisää elämänhallintaa ja merkityksellisyyttä arkeen ja auttaa pysymään tärkeissä hetkissä kiinni.
Jokainen rintasyöpä on omanlaisensa. Kasvaimet käyttäytyvät toisistaan poikkeavin tavoin ja siten myös hoito räätälöidään aina potilaskohtaisesti.
Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä todetaan, sitä parempi sen ennuste yleensä on. Yksittäisenä kudosmassana ilmenevä, varhain todettu rintasyöpä on useimmiten parannettavissa leikkauksella ja mahdollisilla liitännäishoidoilla, kuten lääkehoidolla ja sädehoidolla. Paikalliseen rintasyöpään sairastuneista yli 90 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisesta (suhteellinen elossaololuku).
Rintasyöpä voi myös uusiutua. Tämän todennäköisyys riippuu useista tekijöistä. Noin 20-30 % paikallisen rintasyöpädiagnoosin saaneista sairastuu uudelleen jossakin vaiheessa elämäänsä. Useimmiten uusiutunut rintasyöpä todetaan viiden vuoden kuluessa ensimmäisestä sairastumisesta, mutta tauti voi uusiutua jopa 20 vuoden jälkeen.
Osa rintasyövistä on jo taudin toteamishetkellä lähettänyt etäpesäkkeitä rinnan ja sen lähelle sijaitsevien imusolmukealueiden ulkopuolelle. Myös ensin paikalliseksi todettu rintasyöpä voi joskus uusiutua etäpesäkkeisenä tautina. Tällöin puhutaan levinneestä rintasyövästä.
Levinnyttä rintasyöpää ei nykylääketieteen keinoin pystytä parantamaan. Sen sijaan hoidoilla voidaan tavoitella elinajan pidentämistä, sairaudesta aiheutuvien oireiden vähentämistä ja hyvän elämänlaadun ylläpitämistä. Parantumaton sairaus antaa jokaiselle hetkelle uuden merkityksen. Monet niistäkin potilaista, joita ei voida pysyvästi parantaa, pystyvät kehittyneiden syöpähoitojen ansiosta elämään pitkään antoisaa ja hyvää elämää.
Joka kahdeksas suomalainen nainen sairastuu rintasyöpään
Alkuvaiheessa myös läheisten mielessä risteilevät monenlaiset tunteet
Kun rinnan syöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä muualle kehoon
Yksin ei tarvitse jäädä, sillä saatavilla on monenlaista tukea ja apua
Kirjoitan tämän teille; ystäväni, siippani ja läheiseni. Olen tarvinnut aikaa ja keinoja sopeutua levinneen rintasyövän myötä muuttuneeseen elämäntilanteeseeni.
Kun rintasyöpädiagnoosi varmistuu, hoitopolku käynnistyy kuin pikajuna. Potilas tapaa lääkärin ja syöpäsairaanhoitajan, ja lisäksi voidaan tehdä lisätutkimuksia
Keräsin kirjoitusta varten kokemuksia työn ja levinneen syövän yhdistämisestä muutamalta työikäiseltä kokemusasiantuntijalta kirjallisesti tai haastattelun kautta
Minna, 56 vuotta
Leena, 66 vuotta
Helvi, 76 vuotta
Teemu, Anitan puoliso
Anita, 49 vuotta
Katja-Marika, 45 vuotta
Hanne, Minnan tytär